Budgetforlig: Ansvarligt budget sikrer kernevelfærden

September |

Ansvarlighed og en sikring af kernevelfærden er nøgleordene for det budget, der nu er faldet på plads for Hvidovre Kommune i 2024 og de kommende år. Efter udfordrende men også konstruktive drøftelser, er der torsdag den 28. september indgået en budgetaftale mellem Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Hvidovrelisten, Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige.

- Jeg er rigtig glad for, at det lykkedes os at få enderne til at mødes. Det har været en svær opgave, og vi har været nødt til at prioritere benhårdt og tage nogle svære, men nødvendige beslutninger, også nogle af dem, der gør ondt. Men hvis vi ikke gør noget nu, vil kommunekassen være tømt ved udgangen af 2025, og kommunen er konkurs. Det er den økonomi, vi har at arbejde indenfor, og de rammer regeringen stiller kommunerne. Med forliget forebygger vi konkursen, siger borgmester Anders Wolf Andresen.

Forligspartnerne har lagt vægt på at sikre kernevelfærden og samtidig fortsætte arbejdet med at sikre en økonomi i balance, hvilket er nødvendigt i en tid, hvor Hvidovre generelt oplever stigende udgifter og faldende indtægter.

- Som med alle forhandlinger har vi hver især måtte indgå kompromisser. Men der har været en vilje til at tage ansvar for de svære prioriteringer, vi har været nødt til at foretage, og jeg vil gerne takke for den gode forhandlingsproces, der har været med alle partier i kommunalbestyrelsen, siger Anders Wolf Andresen og tilføjer:

- En særlig tak til de partier, der i et bredt samarbejde blev i forhandlingslokalet og påtog sig den ekstremt svære prioriteringsopgave. Det er politisk ansvar, når det er mest nødvendigt, men også vanskeligst.

Budgettet skal endeligt godkendes ved Kommunalbestyrelsens 2. behandling den 3. oktober 2023.

Den 3. oktober blev der offentliggjort et tillæg til budgetaftalen - læs mere her.

 

Parternes udtalelser om aftalen:

Kommunalbestyrelsesmedlem Søren Friis Trebbien, Det Konservative Folkeparti:

”I Det Konservative Folkeparti er vi glade for igen i år at være en del af budgetforliget og tage ansvar for Hvidovres økonomi. Vi har kæmpet for det almene område og familielivet i Hvidovre, idet f.eks. daginstitutionspladser ikke stiger i pris, trods regler om minimumsnormeringen. Vi har derudover sat et grønt aftryk på aftalen med en undersøgelse af en byttecentral, der skal fremme genbrug, og vi har tilført midler til overholdelse af loven på miljøområdet.”

 

Kommunalbestyrelsesmedlem Sara Benzon, Socialistisk Folkeparti:

”Vi er kommet i mål med en solid budgetaftale, der sikrer flere af SF’s mærkesager, bl.a. fokus på faste teams i ældreplejen, opkvalificering af medarbejdere og penge til grøn trafiksanering. Der er dog ingen tvivl, at de økonomiske betingelser, som den socialdemokratisk ledede regering har givet landets kommuner, har gjort det vanskeligt at få enderne til hænge sammen. Heldigvis har partierne bag budgetaftalen vist vilje til at tage ansvar for at sikre Hvidovre Kommunes fremtidige økonomi og velfærd.”

 

Kommunalbestyrelsesmedlemmer for Hvidovrelisten Arne Bech og Kristina Young, Hvidovrelisten:

”Rettidig omhu. Hvidovrelisten sætter stadig tæring efter næring og arbejder for kvalitet med respekt for borgernes penge. Derfor er vi glade for med et flertal af kommunalbestyrelsens medlemmer - på tværs af partiskel - at være deltagere i en Budgetaftale. Hermed kan vi sammen sikre en socialt ansvarlig kommune med balance i økonomien – og i dialog med borgerne om deres ønsker til livskvalitet i Hvidovre.”

 

Kommunalbestyrelsesmedlem Charlotte Munch, Danmarksdemokraterne:

"Det har været en svær øvelse at få dette budget til at gå op, og det har bestemt ikke været sjovt at skulle spare så mange penge. Når det så er sagt, så er jeg utrolig glad for, at vi har formået at tilføre penge til de allermest udsatte borgere. Det har været et stort fokusområde for mig og Danmarksdemokraterne." 

 

Kommunalbestyrelsesmedlem Martin Amby, Nye Borgerlige:

”I Nye Borgerlige er vi glade for at deltage i budgetforliget, hvor vi har prioriterer medarbejdernes input til besparelser, optimering og fremtidsinvesteringer. Desværre begrænser økonomiske udfordringer vores mulighed for at udnytte anlægsrammen fuldt ud på grund af nødvendige, udsatte anlægsopgaver og regeringens prioritering af egne mærkesager over kommunalt velfærd. Vi forbliver engagerede i at sikre vores kommunes fremtid.”

 

Se hele budgetaftalen og bilagene her