Medarbejdere pålagt at genoptage arbejdet på affaldsområdet

Marts |

En overenskomststridig arbejdsnedlæggelse har betydet, at borgerne i Hvidovre ikke har fået hentet affald i to dage.

26 ud af 44 medarbejdere på affaldsområdet har overenskomststridigt nedlagt arbejdet og samtidig ulovligt blokeret for, at deres kollegaer kunne køre ud med skraldebilerne.

Ved et fællesmøde torsdag formiddag blev fagforeningen 3F og Fagbevægelsens Hovedorganisation dog pålagt at få deres medarbejdere til at genoptage arbejdet fra fredag morgen kl. 6.00.

Hvidovre Kommune forventer, at det påbud bliver efterlevet, så affaldsindsamlingen kan genoptages fredag. Borgerne må dog forvente forsinkelser i indsamlingen, men der er planlagt ekstra kørsler i weekenden.

- Jeg er meget taknemmelig for de medarbejdere, der valgte at passe deres arbejde under de svære forhold. Det skal de have kæmpe ros for. Det gør, at vi har kunnet køre med nødberedskab, så vi kan få hentet affald fra vores plejecentre, institutioner og skoler til gavn for nogle af vores mere sårbare borgere, siger borgmester Anders Wolf Andresen.

Den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse og ulovlige blokade har dog betydet, at flere af de øvrige medarbejdere har følt sig utrygge ved at være på arbejdspladsen, ligesom flere har sygemeldt sig.

- Vi har fået en ekstra opgave i at passer på de medarbejdere, der gerne vil udføre deres job, fordi nogle af dem har følt sig truet af deres kollegaer. Dem forsøger vi at tage hånd om, og vi vil også kontakte 3F for at bede dem om at sikre, at deres medlemmer behandler deres kollegaer ordentligt, siger kommunaldirektør Jakob Thune.

Hvis de pågældende medarbejdere mod forventning vælger at fortsætte den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse fredag, ender sagen i Arbejdsretten. Skulle det ske, vil Hvidovre Kommune herefter tage stilling til næste skridt, og hvordan det sikres, at borgerne kan få hentet deres affald inden for en rimelig tid.

Undersøgelse fortsætter

Sideløbende med den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse er den bebudede undersøgelse af medarbejdernes klage og arbejdsmiljøet gået i gang som planlagt. Der er gennemført flere samtaler med involverede, og det arbejde fortsætter den kommende tid.

- Der er tale om nogle alvorlige anklager, men situationen er også noget mere kompliceret, end den virker ved første øjekast. Derfor er undersøgelsen ved advokatfirmaet Horten nødvendig for at få et fast og veldokumenteret grundlag at træffe beslutninger på. Vi har et fælles ønske om at løse de udfordringer, der tydeligvis er, men derfor bliver vi også nødt til at få belyst sagen grundigt, understreger Anders Wolf Andresen.

Undersøgelsen forventes færdig om nogle uger.

Borgerne i Hvidovre kan følge status for affaldsindsamlingen på hvidovre.dk eller i affaldsappen Hvidovre Affald.