Borgmester: Vi kan ikke forsvare at salte kunstgræsbane

Januar |
kunstgræsbane med et tyndt lag sne kunstgræsbane med et tyndt lag sne

Siden vintervejr og sne meldte sin ankomst har bl.a. Hvidovre Fodbold undret sig over, at Hvidovre Kommune ikke benytter salt til at få frost og is væk fra den kunstgræsbane på Avedøre Stadion, som Superliga-holdet benytter som træningsbane om vinteren.

”Men vi kan ikke forsvare at salte på kunstgræsbanen, fordi vi skal passe på vores vandløb og drikkevand”, forklarer borgmester Anders Wolf Andresen:
”Banen ligger i et område, der bruges til at levere drikkevand til os alle sammen. Hvis vi bruger salt på den, når vintervejret melder sig, så siver det direkte ned i grundvandet, der allerede er påvirket af saltning. Vi har selvfølgelig også undersøgt alternative tømidler, men ikke fundet nogen, der ikke skader det omgivende miljø.”

Kunstgræsbanerne på Avedøre Stadion blev for et par år siden renoveret, og der blev derefter i november 2021 givet en ny miljøtilladelse, der indebærer, at der ikke må benyttes salt på banerne. Det sker for at beskytte vores drikkevand.
HIF og de andre foreninger, der benytter kunstgræsbanen i Avedøre, blev orienteret om den nye miljøtilladelse i december 2021, og fodboldklubben er desuden blevet rådet til at finde en alternativ træningsbane i de kortere perioder, hvor kunstgræsbanen ikke kan benyttes.

Hvidovre Kommune har undersøgt alternative tømidler, men dem, der er fundet og vurderet indtil videre indeholder skadelige stoffer, der kan føre til iltsvind i det vandløb (Fæstningskanalen) og den sø, Holmesø, som vandet løber videre ud i på vej til Køge Bugt. Derfor kan de umiddelbart ikke benyttes. Kommunen har ikke opgivet
at finde en løsning, der både er miljømæssigt forsvarlig og kan gøre kunstgræsbanen brugbar også på dage med frost og sne.

”Vi bliver hele tiden klogere på, hvordan en kunstgræsbane påvirker det omgivende miljø og fx vores drikkevand, og derfor må vi undlade at salte, selvom det giver nogle begrænsninger i forhold til at benytte vores kunstgræsbaner i de perioder om vinteren, hvor vi oplever is og sne på banerne”, siger Hvidovres borgmester.

Kunstgræsbanerne på Avedøre Stadion bliver i øvrigt ryddet for sne, så fodboldklubberne kan benytte dem. Men når der lægger sig is og tung sne på banerne, kan det ikke fjernes, fordi det vil ødelægge kunstgræstæppet at skrabe sneen af banerne.