Hvidovre får en strategi for at forebygge og nedbringe hjemløshed

Juni |

Der skal findes gode løsninger til at forebygge og nedbringe hjemløshed.

Sådan lyder tanken bag en ny strategi for at forebygge og nedbringe hjemløshed, som skal udarbejdes i Hvidovre Kommune.

Strategien skal sikre, at adgangen til passende boliger øges, og at der er forskellige typer af boliger, som kan matche behovet hos hjemløse.

- Jeg er rigtig glad for, at vi nu får lavet en samlet strategi for, hvordan vi kan forebygge og nedbringe hjemløshed. Vi har selvfølgelig allerede opmærksomhed på området, men med en ny strategi kan vi styrke og målrette indsatsen endnu mere, siger Silas Fisker, formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Kommunalbestyrelsen godkendte på sit seneste møde, at strategien skal udarbejdes, og forslaget til en ny strategi forventes færdigt i slutningen af 2023.

Den nye strategi kommer på et godt tidspunkt. Der er en ændring af serviceloven på vej, som skal forebygge og nedbringe hjemløshed. De nye bestemmelser medfører bl.a. nye krav til kommunernes sagsbehandling, en ny mulighed for bostøtte og endelig ændres reglerne for statslig refusion.

Hvidovre Kommune arbejder allerede på at styrke indsatsen målrettet hjemløse. Til budget 2024-2027 er der allerede fremsat et investeringsforslag med tre initiativer målrettet borgere, som opholder sig på herberg.

Det første tiltag handler om at reservere billige boliger til de borgere på herberg, som allerede i dag kan flytte i egen bolig uden støtte.

Det andet tiltag er en ’Housing First’ indsats til borgere med behov for støtte i overgangen til egen bolig.

Det foreslås også at etablere skæve boliger til hjemløse, som ikke kan fastholde egen bolig eller som ikke kan opholde sig på et botilbud. Skæve boliger er en permanent bolig, som borgeren selv råder over samtidig med, at de får støtte. Flere af landets kommuner har gode erfaringer med skæve boliger.

Forslaget til en ny strategi for hjemløshed forventes færdigt i slutningen af 2023.