Vær med til at tælle Hvidovres pindsvin

August |
Pindsvin set forfra på græsplæne Pindsvin set forfra på græsplæne

Mange borgere og virksomheder i Hvidovre er ligesom kommunen optaget af at styrke biodiversiteten og give naturen mere plads i byen. Der er fokus på vilde blomster, insekter og bier, og nu er turen kommet til en lille hyggelig fætter, som også trisser rundt i haver og grønne områder i Hvidovre: Pindsvinet.

- For findes der overhovedet nogen pindsvin i Hvidovre længere? Og givet fald – hvor mange er der så, og hvor er de? Det er vi meget interesseret i at finde ud af, siger natur- og vandløbsmedarbejder i Hvidovre Kommune Steen Roed. På vegne af Hvidovre Kommune inviterer han alle til at deltage i dét, der kunne kaldes ”Den store pindsvinejagt 2023”.

- Det handler om at få øje på pindsvinene, og registrere dem på den hjemmeside, der hedder arter.dk, forklarer han og fortæller, at man på den måde får et bedre billede af, hvor mange pindsvin, der findes i Hvidovre. Men samtidig er det at lede efter dyr også en måde at få flere til at engagere sig i den natur, der er lige omkring os. Steen Roed opfordrer derfor til, at både voksne og børn er med.

- Men man skal være sent oppe for at være med. Pindsvin lusker jo rundt i haven sent om aftenen på jagt efter snegle, orme og edderkopper. Det er en af de arter, som er fulgt med os mennesker ind til byen, og udover de naturlige fjender som bl.a. ræv og husmår lurer der flere farer for by-pindsvinene, forklarer Steen Roed og forsætter.

- I Hvidovre er det primært veje og trafik, som er en trussel for pindsvinene, men også de nye robotplæneklippere, koster flere pindsvin livet.

Kommunens natur- og vandløbsmedarbejder opfordrer til, at man lader være med at sætte sin robotplæneklipper til at køre om natten, som netop er dét tidspunkt, hvor pindsvinet er aktivt.

- Mødet mellem en robotplæneklipper og et pindsvin har ofte et tragisk udfald. Hvis pindsvinet ikke dør, så får det ofte alvorlige skader, understreger han. 

Så pas på Hvidovres pindsvin og vær med til at tælle dem i den kommende tid, lyder opfordringen fra Hvidovre Kommune. Hvis du ser et pindsvin, så registrér det på arter.dk (åbner nyt vindue). Her opretter du nemt en bruger og kan også registrere andre arter, du støder på i din have og i naturen.

Vidste du, at…tarte

  • Pindsvinet har 5000-7000 pigge, som kan rejses, hvis den føler sig truet
  • Det ældste pindsvin, man kender fra naturen, blev 16 år
  • Hannen er lidt større end hunnen. Længden er ca. 25 cm. Vægten kan variere fra 750 g til 1,5 kg
  • Pindsvinet går i dvale i hele vinterhalvåret. I den periode sænkes kropstemperaturen til omkring 2-6 grader, og åndedrættet falder. Mens pindsvinet er i dvale, vågner det op en gang om ugen eller hver fjortende dag, og stofskiftet øges i et par timer

Du kan læse mere om pindsvinet på Miljøstyrelsens hjemmeside (åbner nyt vindue)