Enig kommunalbestyrelse står bag hjælp til flygtninge fra Ukraine

Marts |

Siden fredag den 4. marts har vandrehjemmet Belægningen huset ukrainske flygtninge, og søndag den 6. marts var alle senge på vandrehjemmet i brug. Nu arbejder kommunen på inden for få dage at skaffe flere sengepladser på Retræten lige ved siden af Belægningen, og andre indkvarteringsmuligheder – bl.a. via private borgere – bliver nu afsøgt.
Indkvarteringen af ukrainske flytningen i Hvidovre sker, selvom Folketinget endnu ikke har vedtaget en særlov, der giver kommunerne mulighed for at hjælpe de ukrainske flygtninge med husly, mad osv. Men Kommunernes Landsforening sendte i sidste uge et brev til alle landets kommuner med anbefaling om, at kommunerne hjælper i den akutte situation på trods af mangel på lovgrundlag, og den anbefaling har Hvidovres Kommune valgt at følge.
Den 7. marts er Hvidovre Kommunes hjælp til de ukrainske flygtninge formelt vedtaget på et ekstraordinært møde i kommunalbestyrelsen, hvor en fælles udtalelse fra alle partier lyder:

”Vi vil udtrykke vores solidaritet og dybe medfølelse med det ukrainske folk. I Hvidovre Kommune ønsker vi at hjælpe og støtte de flygtninge, der har rejst den lange vej fra Ukraine til vores by. Det betyder, at kommunen – i samarbejde med borgere, virksomheder og frivillige organisationer – først og fremmest vil sørge for husly, mad, tøj og andre fornødenheder, og at vi senere vil gøre vores bedste for at skabe god hverdag for de ukrainske statsborgere, som ønsker at blive i Hvidovre.
Fra kommunalbestyrelsen skal også lyde en stor tak til alle de borgere, foreninger og virksomheder, der har meldt sig med tilbud om alle former for hjælp – fra tag over hovedet og til socialt samvær.”

Kommunalbestyrelsens beslutning indebærer, at Belægningen stiller 30 pladser til rådighed for flygtninge, mens der oprettes 47 pladser i de tidligere aflastningsboliger i Retræten. Samtidig skal der etableres et værested for de ukrainske flygtninge i Avedørelejren – i nærheden af Belægningen og Retræten.

På vegne af Hvidovre Kommunalbestyrelse

Anders Wolf Andresen, borgmester (SF)

Søren Friis Trebbien (Konservative)

Helle Adelborg (Socialdemokraterne)

Charlotte Munch (Venstre)

Kristina E. Young (Hvidovrelisten)

Martin Amby (Ny Borgerlige)

Mikkel Dencker (Dansk Folkeparti)

Karin Kofod (Enhedslisten)