Dit madaffald skaber god energi

Juni |

3.200 ton - Så meget madaffald sorterede vi i Hvidovre Kommune i 2021.

Madaffaldet indsamles og køres til forbrænding, hvor det omdannes til flydende pulp. Den pulp behandles på et biogasanlæg, og biogassen kan erstatte andre energikilder. 

Energien fra den mængde biogas, der udvindes af madaffaldet, svarer fx til 265.000 liter råolie.

Biogas bruges til produktion af el og varme og som drivmiddel i busser og lastbiler.

Restproduktet er kompost, som indeholder kvælstof, fosfor og kalium. Det sender vi tilbage i et naturligt kredsløb i landbruget.

Billedet viser et kredsløb for hvad der sker med madaffald. Trin 1 viser at man skal minimere madspild, trin 2 viser at man skal komme madaffald i den grønne køkkenspand, trin 3 viser at madaffaldet køres til forbehandling og omdannes til flydende pulp, trin 4 viser at pulpen bliver behandlet på et biogasanlæg, trin 5 viser at biogas kan erstatte andre energikilder og trin 6 viser at den afgassede miomasse bruges som gødning i landbruget.

 

Undgå madspild

Madaffald er ikkespiselige dele af maden, fx kaffegrums og æggeskaller, hvorimod madspild er mad, som du ikke spiser i tide og smider ud, fx brød, frugt og rester.

Du kan finde inspiration til hvordan du undgår madspild på www.stopspildafmad.dk (nyt vindue)

Det kunne fx være inspiration til hvem i familien der kan opfinde den bedste opskrift på mad med rester? Pizza, pasta, suppe eller …?