Vig Lyng

Luk alle
Åbn alle

Vig Lyng Kolonien
Ericavej 2
4560 Vig
Telefon: 61916970

Vig Lyng kolonien ligger i Odsherred - et af Danmarks naturskønne ferielandskaber, der også gemmer på mange spændende kulturelle oplevelser. Kolonien ligger på en stor naturgrund med rig mulighed for boldspil mv. og ned til en dejlig strand, hvor der er gode badeforhold.

Oplevelser i nærområdet 

Solvognen & Dragsholm Slot

Vigkolonien ligger i Odsherred Kommune, hvis vartegn er Solvognen, der blev fundet i Trundholm Mose i 1902. Historisk har navnlig middelalderen sat sine tydelige spor i Odsherred. Dragsholm Slot, Danmarks ældste, var i middelalderen en af rigets stærkeste fæstninger. Det var i Dragsholms kældre, at Maria Stuarts mand, Jarlen af Bothwell, sad i fangenskab og i 1578 døde som sindssyg.

Kalkmalerier i Højby Kirke & Næsholm Borgruin 

Blandt andre seværdigheder fra middelalderen hører også kalkmalerierne i Højby Kirke og Næsholm Borgruin. Højby Kirke er også kendt for historien om de to døtre af borgherren til Næsholm, der efter at være blevet voldtaget, dræbte gerningsmændene i selve kirken og som straf for at forstyrre kirkefreden, blev spærret inde på livstid i borgtårnet på Næsholm.

Fjordinddæmninger 

Blandt de ting, der har  rigtig stor betydning for Odsherred, kommer man ikke uden om de to store fjordinddæmninger fra 1800 - tallet, der har skabt flade og frugtbare arealer. Først blev Siddinge Fjord inddæmmet. Lammefjorden blev inddæmmet og forvandlet til landbrugsjord i slutningen af det nittende århundrede. Lammefjorden er mest kendt for sine gulerødder, der har ideelle vækstbetingelser i den sandrige jord.

Historiske minder & museer

Mulighederne for udflugter fra Vigkolonien er i det hele taget mange. Der er en del historiske minder og museer i den nærmeste omegn. Blandt disse kan det varmt anbefales at besøge Jættestuerne ved Stenstrup og Stenstrup Museum, der siden 2002 er en del af Odsherreds Kulturhistoriske Museum.

 

Kolonien ligger på en stor naturgrund, hvor der er rige muligheder for at lave en masse aktiviteter. Der er kort afstand til strand og vand - kun fantasien sætter grænser. I byen Vig, ikke så langt fra kolonien, ligger både svømmehal og idrætshal.

Udflugtsmål

Hempel Glasmuseum

På herregården Annebjerg syd for Nykøbing Sj. ligger glasmuseet med flot udsigt over Isefjorden. Her findes Nordeuropas største privatsamling af prospekt porcelæn fra forrige århundrede og glaskunst. Samlingerne er grundlagt af fabrikant J. C. Hempel, og forøges hele tiden. 
 

Højby Kirke

Højby kirke er en af de største og ældste kampestenskirker på Sjælland fra første halvdel af 1100-tallet. Højby kirke er kendt for sine smukke kalkmalerier fra slutningen af 1300-tallet. Ved den seneste renovering i samarbejde med Nationalmuseet i 2007 fandt man et gammelt, ikke tidligere synligt kalkmaleri af Erasmus' martyrium.

Jættestue

I Troldhøjen ved Stenstrup ligger en meget velbevaret jættestue, der kan dateres tilbage til den tidlige bronzealder. Den dobbelte jættestue i Troldhøjen er nok det mest fremragende mindesmærke i Odsherred.

 

Næsholm Borgruin

Borgen blev opført ca. 1240 og fungerede som borg i 100 år, indtil den blev ødelagt under et dansk angreb på de holstenske panthavere på borgen. Efter ødelæggelsen ønskede Kong Valdemar ikke at genopbygge borgen, men brugte materialerne til at opbygge en nærliggende gård.
Der er gennem tiden fundet mange ting på stedet herunder mønter, keramik, redskaber, spillebrikker, spænder, sporer og en mængde våben (300 armbrøste).
 

Odsherred Naturskole

Naturskolen er både en lejrplads og vandrehjem og arrangerer naturvandringer og naturaktiviteter for skoler, institutioner og grupper over 12 personer. Det er en rigtig god mulighed for at få nogle anderledes naturoplevelser. 
 

Sejerø

Er man til længere og anderledes ture kan det anbefales at besøge Sejerø.

Sejerø med sine ca. 400 indbyggere hører til de steder i Danmark, der har flest solskinstimer og mindst nedbør. Øen er lavtliggende med en række isolerede, høje bakker, hvor den højeste - Kongshøj - hæver sig 30 meter over vandet. Øen er en af de største i Sammenslutningen af Danske Småøer, 11 km på den lange led og 2 km bred.

Sejerø er rig på spændende og sjældne naturoplevelser, og der er mange gode udflugtsmål for vandreturen. På en god dag kan man fra et af Sejerøs mange udsigtspunkter skimte Jylland. Det milde klima giver naturen gode betingelser på de kuplede bakker og tilgroede havskrænter. Blandt de fugle, der holder til på øen, er den lille, elegante tejst, som i Danmark findes på Sejerø, Tunø og Læsø.

Der er på kolonien plads til 50 overnattende, kolonien er opdelt i to fløje med hver fire fem-mandsværelser indeholdende to køjesenge og en enkeltseng. Der er bad og toilet på gangen. 
Derudover er der to to-mandsværelser og to et-mandsværelser med tilhørende bad og toilet på gangen.
Se grundplanen nederst på siden.

Kolonien er bemandet i sommerhalvåret (medio maj til medio september).

Besøger I kolonien i den bemandede periode, skal tingene fungere inden for de rammer, som personalet på stedet arbejder under. Det betyder for eksempel, at der er et reglement, der skal overholdes, ligesom der er faste tidspunkter for måltider.

På kolonien er der mulighed for at spille bordtennis, airhockey og billardbord.

På Vig Lyng kolonien er der:

  • CD-afspiller
  • TV
  • Diaskop
  • Episkop
  • Overheadprojektor
  • Flip over
  • VHS-afspiller
  • Guitar

Måltider

Måltidernes sammensættes af køkkenlederen ud fra de gældende retningslinjer. Lånerne er personalet behjælpelig med serveringen og afrydning.

Den enkelte køkkenleder afgør, om der skal serveres varm mad middag eller aften. Hvis I skal på heldagsudflugter, kan vi arrangere, at I kan smøre madpakker om morgenen - dette aftales i god tid inden ankomst af hensyn til køkkenets indkøb.

Spisetider

8.00 - Morgenmad

12.00 - Frokost

Eftermiddagsdrik: Kaffe/te stilles frem af hensyn til personalets arbejdstider. Lånerne serverer selv og rydder af. Til børn er der mælk, kakao, te eller saft. Hertil serveres et stykke brød, frugt eller kage.

17.30 - Aftensmad

Aftendrik: Kaffe/te stilles frem af hensyn til personalets arbejdstider. Lånerne serverer selv og rydder af. Til børn er der mælk, kakao, te eller saft. Hertil serveres et stykke brød eller kage.

Middagen består af to retter almindelig hverdagskost. 


Madpakker til udflugter og til hjemrejse smøres ved morgenbordet.

Koloniens tekøkken til rådighed for lånerne døgnet rundt, hvor der er mulighed for at brygge kaffe og te.
 

Særligt for Vig Lyng:

Ovenstående regler for måltider gælder kun i perioden medio maj - medio september, hvor kolonien er bemandet. I vinterhalvåret kan måltiderne selvfølgelig tilrettelægges som det måtte ønskes.

Link til grundplan

For at et ophold på kolonien skal blive til glæde for alle, er det nødvendigt at vise hensyn til hinanden og til omgivelserne.

DER EN RÆKKE FÅ MEN VIGTIGE HENSYN, SOM MAN SKAL TAGE VED OPHOLD PÅ KOLONIEN:

  • Boldspil må ikke ske på gårdspladsen. Bygningerne forstærker lyden til stor gene for naboerne
  • Tilsvarende må der ikke spilles musik for åbne vinduer. I de sene aftentimer skal styrken sænkes, så naboerne generes mindst muligt
  • Naturen i området er særligt skrøbelig, og det er derfor ikke tilladt at grave i jorden, da intet igen kan gro i den løse sandjordlige som det heller ikke er tilladt at brække grene af tuer og buske.

 

Generelt ordensreglement, der gælder alle gæster på HvidovreKolonierne 

  1. Koloniens sengetøj må ikke fjernes fra værelserne
  2. Soveposer må ikke medbringes
  3. Tobaksrygning er ikke tilladt indendørs. Rygning udendørs foregår ved de opstillede askebægere
  4. Brug af åben ild på værelserne er strengt forbudt, ligesom det er forbudt at ryge i tørre græs- og skovarealer pga. stor brandfare
  5. Lånerne er fuldt erstatningspligtige for skade, øvet mod kolonien og andres ejendom (beplantning, bygninger, inventar m.v.), der skyldes hærværk, grov uagtsomhed og overtrædelse af forbud og givne regler. På feriekolonier, klasserejser og lejrskoler påhviler ansvaret elevernes forældre
  6. Skæring, ridsning og maling af navne og mærker på vægge, inventar m.v. betragtes som hærværk

Særligt for skoler og lignende

  1. Koloniens område må ikke forlades uden tilladelse
  2. Badning og sopning må kun finde sted, hvis der givet skriftlig tilladelse fra forældrene. Der skal altid være mindst to ledere tilstede, der begge skal kunne svømme minimum 200 meter og yde livreddende førstehjælp. Der må ikke være mere end 12-15 elever i vandet på samme tid. For Svejbæk er fastsat særlige regler for ophold på bådebroer samt brug af robåde og joller
  3. Efter den aftalte sengetid skal eleverne blive på deres værelser
  4. Brug af mobiltelefoner kun efter lærernes/ledernes anvisninger
  5. For skolernes elever er indtagelse af øl, vin eller spiritus under koloniopholdet forbudt
  6. Dårlig opførsel på feriekolonier, klasserejser og lejrskoler samt overtrædelse af ovennævnte regler kan efter ledernes skøn, og efter samtale med hjemmet, føre til hjemsendelse for hjemmets regning
  7. Det skal være muligt for feriekolonilederne at kunne kontakte elevernes forældre eller familie under opholdet

Det forventes, at deltagerne har orienteret sig i reglerne inden ankomst til kolonien!

På kolonien er der desuden et par småpligter for skoleklasserne under opholdet.
 

Småpligter under opholdet


Lederne/lærerne tilrettelægger og fører tilsyn med, at:

  • ophold på værelserne foregår stille og roligt
  • der hjælpes til med den daglige rengøring
  • elevværelserne holdes ryddelige og støvsuges/fejes hver morgen
  • opholdsrum og gange støvsuges/fejes dagligt efter personalets anvisninger