Flere ukrainske flygtninge er kommet i job

August |

Der har været stor interesse fra Hvidovre-virksomheder for at hjælpe ukrainske flygtninge i job. Sådan lyder meldingen fra Jobcentret i Hvidovre, som oplever stor velvilje fra det lokale erhvervsliv.

- Flere lokale virksomheder har henvendt sig for at høre mere om mulighederne for at hjælpe ukrainske flygtninge i job. Der var klart flest i foråret, da krigen brød ud, så vi kan faktisk godt bruge endnu flere virksomheder, der gerne vil have ukrainere i job, siger Hanne Mørup, afdelingsleder i Jobcentret.

Hvidovre forventer nemlig, at antallet af ukrainske flygtninge i kommunen vil stige efter sommerferien, når Udlændingestyrelsen igen begynder at henvise ukrainere ud til kommunerne. Indtil videre har Udlændingestyrelsen henvist 162 ukrainere til boligplacering i Hvidovre, og forventningen er, at yderligere cirka 50 ukrainere vil blive henvist hertil, hvoraf flere dog nok er børn.

Lige nu er der 77 jobparate ukrainere tilknyttet Jobcentret i Hvidovre, og de kommer med mange forskellige jobmæssige baggrunde.

- Mange har en uddannelse med i bagagen eller har erfaringer fra tidligere job, så de kommer med mange forskellige kompetencer. Min opfattelse er klart, at de gerne vil arbejde og være en del af samfundet, ligesom de gerne vil kunne forsøge sig selv, siger virksomhedskonsulent Elinor Eilsborg og fortæller, at Jobcentret har kontakt med flest kvinder, men at der er også enkelte mænd blandt de jobparate ukrainere.

Jobcentret forsøger at matche de ledige ukrainere med de virksomheder, der har henvendt sig til Jobcentret med ønsket om at ansætte ukrainske flygtninge, eller som har ledige stillinger, der matcher ukrainernes kompetencer.

- Vi har samlet de interesserede virksomheder på en liste, som vi gennemgår for at se, om der kan være et match. Hvis der ikke umiddelbart er det, ser vi selvfølgelig også på andre virksomheder, vi allerede har i kommunen og i vores netværk, siger Elinor Eilsborg.

Men selvom langt de fleste ukrainere har været meget positive og villige til at komme hurtigt i gang, så har der været visse barrierer, blandt andet sproget og kulturelle forskelle.

- Det har været vigtigt for flere virksomheder, at mulige medarbejdere kan begå sig på engelsk. Man skal ikke tale flydende, men man skal kunne forstå instruktioner, og mange ønsker også, at de nye medarbejdere kan blive en fast integreret del af virksomheden, siger Hanne Mørup og forklarer, at det er med i overvejelserne, når man skal matche virksomheder og de ukrainske flygtninge.

Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering var 15 ukrainske flygtninge i Hvidovre i job den 10. juli, og det er forventningen, at flere ukrainere snarest kommer i arbejde eller i gang med en uddannelse.

Har din virksomhed lyst til at høre mere om mulighederne for at få en ukrainsk medarbejder, så kontakt gerne Jobcentret for en dialog. Skriv til virksomhedsservice@hvidovre.dk – og skriv gerne Ukraine i emnefeltet. Herefter kontakter Jobcentret jer.

Afdelingsleder Hanne Mørup og virksomhedskonsulent Elinor Eilsborg er to af de medarbejdere, der hjælper med at matche lokale virksomheder med arbejdssøgende ukrainske flygtninge.

Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en særlov, som sikrer, at ukrainske flygtninge hurtigst muligt kan få et midlertidigt opholdsgrundlag i Danmark. Loven betyder også, at ukrainske flygtninge må tage et arbejde, så snart de har søgt om opholdstilladelse efter særloven.