Hvad betyder klimaforandringerne?

FNs klimapanel IPCCs 6. hovedrapport er under udgivelse, og DMI forventes i løbet af i år at udgive en rapport, der mere detaljeret ser på konsekvenserne i Danmark. To forhold ligger dog klart: Den stigende temperatur fører til stigninger i havniveauet og ”mere energi” i vejrsystemerne. Begge dele får betydelige konsekvenser for oversvømmelsesrisikoen.

Havstigning

En havvandsstigning på mindst 0,7 meter frem til år 2100 betragtes i dag som meget sandsynlig. Det vil medføre, at de skadevoldende oversvømmelser, som vi i dag oplever ved et højvande på 1,5 meter, i år 2100 vil opstå allerede ved et højvande på eller under 0,8 meter. Det er helt almindeligt og sker flere gange hvert år. Så hvis havet opfører sig, som det har gjort de sidste tusind år, vil vi i de kommende årtier oftere og oftere opleve, at havet står så højt, at det forårsager skader på ejendomme og infrastruktur nær lavtliggende kyster. Huse, der i dag oversvømmes hvert 20. år, bliver i år 2100 oversvømmet hvert år. Behovet for kystsikring bliver mere og mere presserende.

Vildere vejr

Det er stadig usikkert, hvad det får af konsekvenser, at der kommer mere varmeenergi i vejrsystemerne, men ”Vildere vejr”, er det, klimaforskere og meteorologer normalt giver udtryk for. I værste fald kan det frygtes, at de vejrsystemer, der fører til de ekstremt store stormfloder – og som indtil nu er optrådt med ca. 150 års mellemrum – vil forekomme oftere.

Samlet forventes klimaforandringerne at betyde, at mindre skadevoldende stormfloder vil komme flere gange hvert år, mens risikoen for ekstremt store stormfloder vil vokse.