Alkoholstrategi
Det har konsekvenser for børn og unge at vokse op i hjem med overforbrug af alkohol. I Hvidovre Kommune vil vi skabe det bedste udgangspunkt for børn og unge. Visionen for arbejdet med Alkoholstrategi 2020-2024 er derfor, at Ingen børn og unge skal vokse op i hjem med overforbrug af alkohol. Med børn og unge i centrum skabes tiltag og indsatser for alle borgere i kommunen, hvor der bl.a. er fokus på voksne som rollemodeller.
I arbejdet med alkoholstrategien, vil der være fokus på fire indsatsområder: Rammer, tidlig opsporing og koordineret indsats, tilbud og information og undervisning.
Autismestrategi
Formålet med Hvidovre Kommunes autismestrategi, ’Autisme – et fælles ansvar’, er at sikre, at borgere i Hvidovre, der har autisme eller autismelignende udfordringer, oplever en sammenhængende og helhedsorienteret indsats, som støtter dem i deres udvikling og selvstændighed livet igennem.
Strategien er bygget op omkring et fælles mindset og følgende 5 fokusområder:
- Tidlig opsporing og indsats
- Koordinering og helhedsorientering med fokus på den enkeltes behov
- Viden og kompetencer
- Fysiske og organisatoriske rammer
- Civilsamfundet
- Læs Autismestrategien (pdf)
Handicappolitik
Hvidovre kommunes Handicappolitik blev godkendt af kommunalbestyrelsen den 18. december 2018. Handicappolitikken er gældende for perioden 2018-2022. Handicappolitikken er en ramme og rettesnor for arbejdet med at understøtte borgere med handicap i at leve et selvstændigt og aktivt samfundsliv – på lige fod med borgere uden handicap. Handicappolitikken skal, hvor det er muligt omsættes til handlinger, der gør en forskel og giver mening for den enkelte borger med handicap og de pårørende. Handicappolitikken indeholder 9 temaer, som er Rehabilitering, Beskæftigelse, Uddannelse og læring, Fysisk tilgængelighed, Bolig, Kultur og fritid, Information/kommunikation, Sundhed og Retssikkerhed.
Handicappolitikken er udarbejdet i et tæt samarbejde mellem borgere med handicap, pårørende, interesseorganisationer, Handicaprådet og kommunens medarbejdere.
Kvalitetsstandarder for Center for Handicap og Psykiatri
Hvidovre Kommunes kvalitetsstandarder giver borgere og pårørende i Hvidovre Kommune et overblik over de ydelser, som Center for Handicap og Psykiatri kan tilbyde til borgere med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og/eller sociale problemer.
Pårørendepolitik
Hvidovre Kommunes Pårørendepolitik fremhæver anerkendelse, tillid og åbenhed som centrale værdier for det gode samarbejde mellem borger, pårørende og personale.
Politikken udgør en ramme for, hvordan borger, pårørende og personale kan opnå og vedligeholde et godt samarbejde. Pårørendepolitikken er udarbejdet i samarbejde med borgere, pårørende og personale.
Rusmiddelhandleplan
Hvidovre Kommunes rusmiddelhandleplan på børne- og ungeområdet beskriver forskellige grader af indsatser for at skabe sunde holdninger og adfærd omkring rusmidler fra 4. klasse til og med ungdomsuddannelserne. Det er en bred kreds af fagprofessionelle, der i det daglige arbejder med børn og unge, som samarbejder og koordinerer aktiviteterne, sådan at indsatserne kan opleves sammenhængende af de unge og deres forældre. Både skolernes SSP-lærere, Sundhedsplejen, Ungdomsskolen, Hvidovre Ungecenters misbrugsenhed Pulsen og det kriminalpræventive team bidrager.
Aktiviteterne i rusmiddelhandleplanen bygger på evidensbaseret viden fra Sundhedsstyrelsen.
Tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp
Kommunalbestyrelsen har på baggrund af Servicelovens § 151c pligt til at udarbejde og offentliggøre en tilsynspolitik for alle sine tilbud efter Servicelovens § 83. Tilsynspolitikken omfatter personlig og praktisk hjælp til borgere i eget hjem efter reglerne om frit valg af leverandør.
Udviklingsstrategi for det specialiserede socialområde
Udviklingsstrategien har fokus på den faglige udvikling i tilbuddene på det specialiserede socialområde og indenfor specialundervisningen. Udviklingsstrategien er en del af en rammeaftale, som indgås årligt mellem kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden.
Veteranpolitik
Kommunalbestyrelsen vedtog den 25. august 2020 Veteranpolitik for Hvidovre Kommune. Samtidig godkendte Kommunalbestyrelsen også samarbejdsaftale med Veterancentret. Kommunen har i forbindelse med godkendelsen af veteranpolitikken ansat en veterankoordinator for at sikre sig, at veteraner får den rette hjælp og guidance rundt i kommunen. Antallet af veteraner varierer, men pr. 1. august 2020 har vi 254 veteraner og 5-10 % af veteranerne oplever posttraumatiske belastningsreaktioner (PTSD), der kræver støtte efter hjemsendelsen.
De fleste veteraner vender hjem med oplevelser og erfaringer, der har udviklet dem fagligt og udvidet deres horisont. En mindre del af veteranerne har behov for støtte til at klare psykiske og sociale belastninger eller fysiske skader, som de har pådraget sig i forbindelse med deres udsendelse. Hvidovre Kommune ønsker at sikre de rette muligheder gennem en helhedsorienteret indsats for gruppen af tidligere udsendte, som har brug for støtte.
Hvidovre Kommunes veteranpolitik udmønter Danmarks veteranpolitik fra 2016 og gælder for veteraner med bopæl i Hvidovre Kommune. Politikken bygger på viden fra kommunens arbejde, national praksis, idéer fra Veterancentret i Ringsted og samtaler med veteraner i Hvidovre.
Ældre- og værdighedspolitik
Ældre- og Værdighedspolitikken bygger på de tre værdier: Medmenneskelighed, Tryghed og Værdighed. Værdierne skal kunne mærkes i dialogen med den enkelte ældre, i kommunens tilbud og i samarbejdet mellem aktørerne på ældreområdet. Politikken fungerer bl.a. som rettesnor ved udmøntning af værdighedsmidlerne.