Biblioteket skifter system: Nu kan du betale med det samme

Marts |

Hvis du glemmer at aflevere biblioteksbogen til tiden, så koster det et lille gebyr. Det har det altid gjort, men som noget nyt vil du som låner i Hvidovre fra slutningen af marts modtage en regning med det samme, hvis du afleverer materiale for sent.

- Man har altid skulle betale et gebyr ved for sen aflevering, men tidligere skulle regningen oprettes manuelt af bibliotekets personale. Det krævede ressourcer, og der kunne derfor godt gå et stykke tid, før man fik sin regning, forklarer bibliotekschef Rebekka Kinimond Carlson.

Derfor får Hvidovrebibliotekerne nu et nyt system, så det hele sker automatisk. Lånerne modtager derfor en regning med det samme, hvis afleveringsfristen overskrides.

Lånerne vil fortsat få en påmindelse om aflevering af lånte materialer tre dage før fristen, hvis man har tilmeldt sig servicen.

Regningen får man i sin digitale postkasse – eller som brev, hvis man er fritaget for digital post.

Man kan betale gebyrerne via sin netbank, i Borgerservice og på bibliotekerne.

- Vi har i Hvidovre valgt, at man fortsat skal kunne betale på bibliotekerne i den betjente åbningstid. Vi skal dog indkøre et nyt system, så jeg håber, at lånerne vil have tålmodighed med os i opstartsfasen, hvis tingene tager lidt længere tid, siger bibliotekschefen.

Det nye system kan ikke skelne mellem små og store beløb, så alle gebyrer vil blive behandlet på samme måde. Systemet kan heller ikke lægge beløbene sammen, så man kan risikere at modtage flere regninger, hvis man skal betale flere gebyrer.

Gebyrerne for at aflevere for sent er fortsat de samme. For voksne koster det 20 kr. de første 1-7 dage, og 50 kr. hvis man afleverer 7-30 dage for sent. Overskrides lånetiden med mere end 30 dage er gebyret 205 kr. For børn er gebyrerne noget lavere.

Hvis ens gebyrer overstiger 200 kr., har man ikke længere mulighed for at låne materiale på biblioteket. Beløbet gælder dog kun gebyrer for sen aflevering og ikke erstatninger for mistet materiale.

Du kan se, om du skylder penge til biblioteket, når du logger ind på selvbetjeningsautomaterne eller bibliotekets hjemmeside. Du kan dog ikke se din status, når du afleverer dine bøger, da det kræver, at man er logget ind.

 

Fakta

Fremover bliver der udskrevet en faktura med betalingsfrist på 15 bankdage, når materialet enten afleveres for sent (gebyr), eller der er gået mere end 30 dage, siden det skulle have været afleveret (gebyr og erstatning).

Hvis man ikke betaler inden for fristen, får man en rykker på 100 kr. efter 12 hverdage, og endnu en rykker på 100 kr. efter yderligere 12 hverdage.

Hvis man 15 dage efter den sidste rykker fortsat ikke har betalt sin regning, overdrages gælden til Gældsstyrelsen.