Udearealer ved Risbjerggaard tager form: Plads til det levede liv

Maj |

Udearealerne ved det nye Kulturhus Risbjerggaard på Hvidovrevej er nu ved at tage form. Hvidovre Kommune overtog udearealerne i midten af marts, og de er nu ved at blive gjort klar til fremtidens brug.

Det har tidligere været normal praksis, at kommunen først overtog arealerne ved byggerier, når de udendørs anlæg var etableret. Men ved Kulturhus Risbjerggaard er det altså kommunen selv, der i samarbejde med private firmaer som smede og betonspecialister står for selve anlæggelsen efter arkitektens tegninger.

- Det giver god mening, at vi selv er med til at anlægge udearealerne, fordi det jo er os, der skal stå for driften efterfølgende. Så kan vi sikre, at vi får etableret det på den optimale måde, siger Jan Pedersen, driftsleder hos Vej og Park.

Derfor har man også kunnet sørger for, at Risbjerggaards historie er tænkt med i omgivelserne. Fx er der brugt gamle pigsten fra det oprindelige Risbjerggaard i stenbelægningen rundt om huset. Og foran huset er der lavet en gul klinkebelægning, der matcher den oprindelige gule farve på Risbjerggaard.

Et andet historisk element bliver de mange citatsten, der vil blive nedlagt i jorden i og omkring huset. De er en del af et kunstværk af Anders Bonnesen med digtlinjer fra F.P. Jacs ”Munden brænder på huden” og Michael Strunges ”Livets hastighed” - to afdøde digtere med rødder i Hvidovre.

Teaterhaven bliver en central del af det nye kulturhus og vil fungere som stedets ekstra ’uformelle’ rum. Husets aktiviteter kan flyttes udenfor, og byens liv kan flyttes ind til huset. Haven skal gerne invitere til, at man lægger hverdagsruten forbi til en kort visit med leg i haven eller en hurtig kop kaffe, samtidig med at foreningsliv, teater og større arrangementer skaber en puls i bygningen.

Derfor er Teaterhaven skabt med flere mindre rum, så det kan bruges samlet eller opdelt. Muligheden for at åbne facaderne gør, at haven kan fungere som en forlængelse af huset. 

Det første tiltag på grunden var at plante et magnoliatræ, så det står flot og klar ved den planlagte indvielse til september. Der bliver plantet flere træer til efteråret, hvor sæsonen er bedre til at plante træer.

Teaterhaven rummer en plæne og en cirkulær gårdhave, og i det sydvestlige hjørne laves en siddetrappe som et lille amfiteater. I haven vil der være plads til mange forskellige slags planter og blomster – heraf flere insektvenlige. I rundingen ved den kommende cafe bliver der plantet blåregn, som vil vokse op af søjlerne, og de vil være med til at danne en solskærm på solrige dage.

Udover at være godt for øjet, får haven også en praktisk funktion, da den vil kunne fungere som et såkaldt LAR-anlæg – et regnvandsanlæg, som kan opsamle regnvand ved kraftige regnskyl.

- Området skal selvfølgelig tage sig godt ud, men vi vil også gerne fremtidssikre det. Det gør vi bl.a. ved at indtænke forskellige løsninger, der kan håndtere de øgede mængder regnvand, forklarer driftsleder Kurt Nielsen fra gartnerteamet.

Kulturhus Risbjerggaard skal efter planen stå færdigt og indvies til september i forbindelse med Vestegnens Kulturuge.