Butikker og caféer må rykke udenfor uden at søge om tilladelse

Juli |

Klima-, Miljø- og Teknikudvalget i Hvidovre Kommune og Politiet har godkendt et nyt regulativ, der frem til udgangen af 2025 giver butikker og erhvervsdrivende bedre mulighed for at skabe liv omkring deres forretning.

Regulativet giver nemlig lov til, at man fx som butiksejer uden at ansøge kommunen om det først, kan stille varer, bænke, udsmykning eller andet ud på det areal, som er mellem butikken og den første flise i fortovet. Der er krav om, at mindst 1,3 meter af fortovet skal være frit, så alle kan færdes der, men ellers kan man udfolde sine kreative forretningsidéer og udstille sine varer næsten, som man har lyst. Forretningsdrivende og andre interesserede kan finde regulativet på hvidovre.dk under Erhverv.

Beslutningen om at give butiksejere og andre erhvervsdrivende i Hvidovre lov til at bruge pladsen ud til fortovet kommer på baggrund af et forsøg i sommeren 2021. Da gav Hvidovre Kommune og Politiet butikkerne den samme mulighed.

Evalueringen af forsøget viste, at flere butikker, caféer og lignende fx fik skabt små hyggekroge eller på anden måde fik gjort området ved deres butiksfacader mere indbydende for kunder og forbipasserende. På den måde kom der flere steder mere liv i gaden, og de forretningsdrivende har haft en ekstra knap at skrue på i forhold til at markedsføre sig.

- Forsøget i 2021 gik godt, og kommunen har ikke fået nogen henvendelser om, at varer eller andet har generet færdslen på fortove og veje, fortæller formand for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget Kristina Young. – I virkeligheden er det et ret enkelt tiltag, som kan give et løft til både de forretningsdrivende og bylivet i Hvidovre generelt.

På Hvidovrevej har kommunen og en række erhvervsdrivende arbejdet målrettet sammen om at skabe mere aktivitet. Det har resulteret i, at butikkerne omkring Hvidovre Bymidte er gået sammen om bl.a. fælles udsmykning, konkurrencer og familie-aktiviteter til halloween og jul.