Vinderprojekt får børn tilbage i skole

November |

U-start, som er et projekt i Hvidovre Kommune, modtog den 18. november årets kriminalpræventive pris for at hjælpe folkeskoleelever med højt fravær tilbage i skole. Justitsminister Nick Hækkerup roste projektets vellykkede indsats med at forebygge kriminalitet. 

- Der er stadig for mange børn og unge, som balancerer på kanten af samfundet. Med det ene ben i den lovlydige lejr og det andet ben i kriminalitet. I dag benytter vi uddelingen af Den Kriminalpræventive Pris til at hylde alle dem, der rækker ud til de børn og unge. Giver dem en udstrakt hånd og et tilbud om at komme ind i fælleskabet igen, siger justitsministeren 

Det var en glad Susan Bjerregaard, der modtog prisen på vegne af U-start. 

- Jeg vil gerne sige tak, fordi vi har fået prisen. Det er fantastisk - tak til vores dygtige medarbejdere i U-start som er kreative, fantasifulde og laver alle mulige tiltag, der hjælper den enkelte familie. Når vi tænker, at det her projekt er kriminalpræventivt, er det fordi, vi ved, at skoletilknytning er noget af det mest beskyttende, der findes for børn, siger Susan Bjerregaard, der er direktør for Børn & Velfærd i Hvidovre Kommune. 

Indsatsen hos U-start er målrettet børn og unge, der på grund af store og komplekse problemer har haft fravær i lange perioder. U-start arbejder med det enkelte barns behov, hvor man tager højde for fx problemer i familien, traumer, diagnoser og misbrug, der har indflydelse på barnets trivsel.  

Formanden for Det Kriminalpræventive Råd Erik Christensen anerkender projektets blik for det enkelte barn og betydningen af positive fællesskaber som et alternativ til kriminalitet. 

- Vi ved, at hvis børn og unge har et højt skolefravær gennem lang tid, så øges risikoen for, at de begår kriminalitet. U-start gør en betydelig indsats med at få unge tilbage i skolen og ind i et positivt fællesskab. U-start fortjener stor ros, både for deres tværfaglige samarbejde og deres tilgang til de unge. Jeg håber, U-start kan bruges som inspiration i andre kommuner, for højt fravær er et landsdækkende problem, siger Erik Christensen. 

Bag U-start er et team af psykologer, socialpædagoger og familierådgiver. Projektet startede i 2018 på fire af Hvidovre Kommunes ni skoler, og skal nu udvides til også at arbejde med de øvrige skoler. U-start har foreløbig hjulpet 46 elever, som ellers havde opgivet håbet om at vende tilbage til skolen. To tredjedele af eleverne er vendt tilbage i skole, og resten er hjulpet videre i andre specialiserede tilbud. 

 

Den Kriminalpræventive Pris 

  • Den Kriminalpræventive Pris uddeles hvert år til et projekt, en person eller organisation, der har gjort en særlig forebyggelsesindsats. 
  • Formålet med prisen er at sætte fokus på kriminalitetsforebyggende arbejde i lokalområder samt opmuntre til og øge bevidstheden om kriminalitetsforebyggelse blandt enkeltpersoner, organisationer, foreninger og myndigheder. 

 

Sofie Krogsgaard og Susan Bjerregaard fra U-start modtog Den Kriminalpræventive Pris af justitsminister Nick Hækkerup.