Nyt teater- og kulturhus har fået sit navn

November |

Når det nye teater- og kulturhus i Hvidovre Bymidte til næste år slår dørene op, bliver det med navnet ”Kulturhus Risbjerggaard”. Det har en enig kommunalbestyrelse besluttet.

Navnet er indstillet af Bymidteudvalget med begrundelsen, at ordet ’kulturhus’ betegner bygningens nye funktion, samtidig med at ’Risbjerggaard’ er et forankret navn i folkemunde og har både stedlig og lokalhistorisk betydning.

- Der er blevet gjort et grundigt stykke arbejde af Bymidteudvalget, og jeg håber, at borgerne vil tage godt imod navnet. Det nye hus bliver jo borgernes hus, og jeg glæder mig utrolig meget til, at det står færdigt, så vi alle kan tage det i brug, siger borgmester Helle Adelborg. 

De mange sale i det nye byggeri får også navne, der er fundet i dialog med administrationen. Salene er opkaldt efter kulturpersoner, der har gjort en forskel for byen, og under hvert navn vil et skilt fortælle historien om personen.

- Det kan godt være, at alle måske ikke lige kender navnene, men på den måde kan huset også være med til at oplyse om Hvidovres rige kulturarv, forklarer Helle Adelborg.

Multisalen får navnet ’Strunge Salen’ efter Hvidovre-digteren Michael Strunge (født 1958), som er en af Danmarks største lyrikere. I sit 27 år korte liv nåede han at udgive 11 digtsamlinger. Da salen kan opdeles, tilføjes 1 og 2 til navnet, så brugerne kan booke salene særskilt.

Teaterscenen får navnet ’Frida – Scene 1’, og prøvescenen får navnet ’Bertel – Scene 2’. De er opkaldt efter ægteparret Bertel og Frida Budtz-Müller - to stærke teaterprofiler, som boede i Hvidovre i perioden 1938-1978. Bertel var forfatter og dramatiker og var i 20’erne leder af Arbejdernes Teater på Nørrebro. Frida var teater-, radio- og filmskuespiller og medvirkede i 7 film.

Aktivitetssal 1 kommer til at hedde ’Pedersen Dan-salen’, opkaldt efter ægteparret Johanne og Hans Pedersen Dan, som begge var kunstnere. Hans har blandt andet skabt elefanterne ved Carlsberg, Holger Danske og skulpturen En moder, som står ved Rytterskolen ved Hvidovre Torv. Hans hustru Johanne tegnede blandt andet emblemet for den internationale bevægelse for kvinders stemmeret, som stadig bruges i dag.

Den anden Aktivitetssal får navnet ’FP Jac Salen’, opkaldt efter digteren Flemming Palle Jakobsen (1955-2008). Han var kendt under aliasset FP Jac og var en af Michael Strunges allierede på 1980’ernes digterscene. Uddrag af FP Jacs digtsamling ”Munden brænder på huden” indgår desuden i det kunstværk af Anders Bonnesen, som skal pryde det nye kulturhus. 

Det eksisterende forhus på Risbjerggaard kommer til at huse et nyt spisested og lokaler, der kan fungere som samlingssted for byens borgere. I samarbejde med Meyers Madhus arbejder Hvidovre Kommune netop nu på at finde en forpagter til spisestedet, der endnu ikke har fået et navn. Til gengæld bliver det et vilkår i udbudsmaterialet, at stedets navn skal fastsættes i dialog mellem Hvidovre Kommune og den kommende forpagter.

Det er besluttet at oprette et brugerråd for Kulturhus Risbjerggaard, og Kommunalbestyrelsen skal senere tage stilling til, hvordan det skal sammensættes og fungere.

Kulturhus Risbjerggaard skal efter planen officielt indvies den 9. september 2022 i forbindelse med Vestegnens Kulturuge.