Kommunens rygestop-indsats vinder pris

Januar |
Tirsdag den 21. januar 2020 fik projektet ”Bliv en vinder uden tobak” overrakt Den Gyldne Tråd af Nyhedsbrevet Kommunal Sundhed på KL’s årlige sundhedskonference. Projektet går tilbage til 2014, hvor Hvidovre Kommune ligesom andre kommuner på Vestegnen og Sydamager havde svært ved at rekruttere deltagere til kommunens rygestoptilbud. Ni kommuner valgte at gå ind i et samarbejdsprojekt, der skulle rette op på det faktum, at på dét tidspunkt var der samlet set 37.000 daglige rygere over 16 år i kommunerne tilsammen, og kun 312 borgere benyttede sig af kommunernes rygestoptilbud. Da Sundhedsstyrelsen udbød satspuljen ’Forstærket indsats over for storrygere 2014-2017’, kiggede de ni kommuner hinanden i øjnene og besluttede sig for at søge sammen.
 

Samarbejde på tværs af kommuner blev løsningen

Det blev starten til et resultatorienteret og visionært forpligtende samarbejde mellem de ni kommuner, Amager og Hvidovre Hospital, praktiserende læger og apoteker om at hjælpe rygere til røgfrihed. Siden har godt 3.600 borgere været tilmeldt et rygestopforløb i kommunerne og 77 pct. af dem, der har gennemført forløbet, er blevet røgfri. 49 pct. er stadig røgfri efter seks måneder.
- Vi har fået rygestopindsatsen ind på de bonede gulve. Rygestop kan godt leve et lidt overset liv ude i kommunerne. Men samarbejdet på tværs har gjort, at rådgiverne har fået et fællesskab. Det betyder meget for kvaliteten og resultaterne. Vores rygestoprådgivere gør et meget stort arbejde og prisen er i høj grad deres fortjeneste, siger projektleder Helle Stuart.

En bæredygtig samarbejdsmodel

’Bliv en vinder uden tobak’ er en nyskabende tværsektoriel indsats mellem ni kommuner, Amager og Hvidovre Hospital og almen praksis, og rygerne kan gå til rygestop på tværs af kommunerne og de kan forvente samme høje kvalitet, uanset hvor de deltager. Denne utraditionelle samarbejdsform giver den enkelte ryger mange flere tilbud at vælge imellem. 
- Vi er meget stolte over de resultater, vi har nået i forhold til at få flere til at benytte sig af rygestop-tilbuddene, og vi er selvfølgelig glade for, at vi har været med til at vinde Den Gyldne Tråd 2020, siger borgmester Helle Adelborg og tilføjer:
- Men den største glæde er, at der i dag er flere, som er blevet røgfri og dermed har fået forbedret både deres livskvalitet og helbred. 

I Hvidovre Kommune er rygestoptilbuddene suppleret med en indsats, der skal forebygge rygning blandt børn og unge. Også disse tiltag sker i et samarbejde – bl.a. med de otte andre kommuner og Kræftens Bekæmpelse. 

Man kan læse mere om Hvidovre Kommunes rygestoptilbud på www.sundhedscenter.hvidovre.dk