Sænk farten på skolevejene

August |

Skolerne er nu åbnet igen efter ferien, og det vrimler med forventningsfulde skolebørn og forældre på skolevejene. Det stiller store krav til de øvrige trafikanter, da mange børn endnu ikke har den store erfaring med at gå eller cykle i trafikken, som ofte kan være intensiv i myldretiden ved skolerne.

For at minde bilisterne om at være ekstra opmærksomme og respektere fartgrænserne på skolevejene er Hvidovre Kommune gået sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i den landsdækkende skolestartkampagne “Børn på vej”. Fra den 10.-30. august vil kampagnen blandt andet kunne ses på plakater på mange skoleveje.

- Vi glæder os meget til at byde børnene velkommen til deres nye hverdag med skolegang og nye venner. Der er tit trængsel om morgenen ved skolerne, og især efter sommerperioden er det vigtigt at være opmærksom på flere gående og cyklende børn og voksne på vejene. Vi har et godt samarbejde med politiet ved skolerne, som sammen med skolens ansatte vil gøre deres for, at trafikken glider, fortæller centerchef for Skole og Uddannelse René Rasmussen Sjøholm.

For mange kører for stærkt

Selv om de fleste respekterer fartgrænserne på skolevejene og viser hensyn, så er der stadig udfordringer. I august sidste år gennemførte politiet en fire ugers kontrol ved skolerne og sigtede 6.200 personer for at køre for stærkt, ifølge tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

I en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik tidligere i år, svarede 18 % af bilisterne, at de i løbet af de seneste tre måneder er kommet til at overtræde hastighedsgrænsen i bil på en skolevej op til flere gange.

- Man kan være så tidspresset om morgenen, at man fristes til at køre for stærkt. Men især nu hvor der er mange børn på skolevejene, er det særligt vigtigt at holde øje med sin fart og respektere fartgrænserne. Børn har svært ved at vurdere, om de kan nå at krydse vejen, hvis bilisterne kører for hurtigt. Så vær opmærksom og vis hensyn til børnene, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fakta om undersøgelsen

Knap hver 5. kører for stærkt på skolevejene, viser en undersøgelse blandt 1.226 bilister, som Epinion gennemførte for Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring i januar:

Er du i løbet af de seneste tre måneder kommet til at overtræde hastighedsgrænsen, når du har kørt bil på en skolevej?
• Ja, en enkelt gang / ja, 2-5 gange / ja, mere end 5 gange: 18 procent.
• Nej: 73 procent
• Ved ikke: 9 procent

Sådan gør du dit barn klar til trafikken

Børn kan have svært ved at overskue trafikken både på grund af deres højde, men også fordi de har svært ved at vurdere, hvor hurtigt en bil kører, og om de kan nå at krydse vejen.

Skolestartskampagnen ”Børn på vej” minder alle trafikanter om at vise hensyn på skolevejene. Kampagnen opfordrer også forældre og skoler til at træne børnene i at færdes i trafikken. Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har samlet gode råd til sikker trafik med børn til fods, på cykel og offentlig transport: www.sikkertrafik.dk/skolestart.

For mere information, kontakt:

Center for Skole og Uddannelse: sko@hvidovre.dk eller via Kontaktcentret i Hvidovre Kommune: tlf. 36393639.
Rosa Nissen, projektleder, Rådet for Sikker Trafik: tlf. 61650443.