Bekymring for et barn

Luk alle
Åbn alle

Du kan henvende dig personligt, sende en skriftlig underretning eller kontakte Familierådgivningen pr. telefon.

Du kan bruge blanketten øverst på denne side.

Når du underretter, har Familierådgivningen brug for oplysninger om enten barnets navn, adresse, personnummer eller forældres navn og adresse.

Ved en skriftlig underretning vil du få en kvittering for, at underretningen er modtaget. Familierådgivningen vil tage sig af det videre forløb. Du har ikke ret til at få besked om, hvordan sagen forløber, da du ikke er part i sagen. Vi kan vælge at kontakte dig, hvis vi har brug for flere oplysninger. 

Du kan vælge at være anonym, når du underretter kommunen. Hvis du gerne vil være anonym, skal du ikke oplyse dit navn eller andre kontaktoplysninger om dig selv, når du kontakter os. Kommunen har nemlig notatpligt i henhold til offentlighedslovens § 6. Det betyder, at hvis du opgiver dit navn i en e-mail, pr. telefon eller i en skriftlig underretning, er du ikke længere anonym. Det betyder også, at hvis du sender os en mail, skal du sikre dig at den sendes fra en anonym mailadresse, hvor dit navn eller andre kontaktoplysninger ikke fremgår. 
Du skal også være opmærksom på, at hvis du f.eks. skriver ” jeg er nabo” vil disse oplysninger ligeledes fremgå af underretningen. Hertil skal det oplyses at kommunen tager kontakt til forældrene og meddeler, at der er modtaget en underretning. Forældrene har ret til aktindsigt, herunder ret til at få en kopi af underretningen.

Du kan anvende blanketten til anonyme underretninger, som du finder øverst på siden. 
Når du går i gang med blanketten, kan du læse om betingelser for at være anonym i afsnittet "Vejledning og Lovstof” under fanebladet ”Læs betingelser". 

Familierådgivningen tager kontakt til familien og taler med dem om underretningen. Derefter tager Familierådgivningen stilling til:

  • Om der er behov for yderligere oplysninger
  • Om der skal iværksættes en børnefaglig undersøgelse efter servicelovens regler
  • Om der ikke skal foretages yderligere

En undersøgelse efter servicelovens regler vil typisk bestå af én eller flere samtaler med familien og barnet. Familierådgivningen vil også bede skole eller daginstitution om at udtale sig om, hvordan de oplever barnet og familien.

En undersøgelse efter servicelovens regler har til formål at afklare ressourcer og problemer i familien, og de muligheder for løsninger, som familien allerede har, eller som den kan have brug for støtte til at arbejde med. Når undersøgelsen er gennemført, vurderer Familierådgivningen, hvad der videre skal ske.

Se Servicelovens. kapitel 11 og 12 om særlig støtte til børn og unge. Vejledningen uddyber loven.

Beredskabsplanen beskriver handleveje i de situationer, hvor der er bekymring, mistanke eller viden om vold eller seksuelle overgreb mod børn og unge.