Luk alle
Åbn alle

Mere end 3.500 ejendomme i kommunen har en fastbrændselsovn. De fleste fastbrændselsovne er brændeovne eller pejse. Andre eksempler på fastbrændselsovne er brændekedler, fastbrændselsfyr, masseovn, stokerfyr og pillefyr.

Der er særlige regler for, hvordan du skal bruge din brændeovn.

Miljøstyrelsens guide giver 4 gode råd til, hvordan du kan få din brændeovn til at holde op med at ryge og fjerne op til 80% af partiklerne - fx en ny optændingsmetode:

 1. Tænd op på en helt ny måde
  Læg to stykker brænde i bunden. Ovenpå stabler du pindebrænde i lag med luft imellem, så du kan tænde i den øverste del. Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned som et stearinlys.
 2. Brug kun tørt træ
  Vådt træ ryger for meget. Fyr aldrig med affald, reklamer, behandlet træ eller lignende.
 3. Sørg for rigeligt luft
  Skru først ned for luften, når flammerne bliver lysere. Fyr lidt ad gangen og brug ikke for store stykker træ. Røgen skal være næsten usynlig.
 4. Gå udenfor og se, at der hverken er for meget røg, eller at det lugter grimt
  Måske synes du ikke, at det er nemt i starten, men jo flere gange du prøver, jo lettere bliver det. Du kan også spørge din skorstensfejer til råds.

De fleste røggener kan undgås, hvis du bruger din brændeovn med omtanke og med hensyntagen til omgivelserne.

Føler du dig generet af din nabos brændeovn, bør du først indlede en positiv dialog med din nabo om at få nedbragt generne. Lykkes det ikke, er du velkommen til at kontakte kommunen.

Går du med tanker om at anskaffe dig en brændeovn eller pejs, skal du kontakte skorstensfejeren i dit område. Du kan også kontakte kommunen og få svar på dine eventuelle spørgsmål om etablering af brændeovn eller pejs.

Du kan kontakte skorstensfejeren, hvis du har spørgsmål til rensning af skorsten eller brændeovn/pejs, eller du overvejer at anskaffe brændeovn/pejs. I Hvidovre Kommune er der to skorstensfejere, der servicerer hver deres distrikt.