Byggeri som kræver byggetilladelse
Som hovedregel skal du have byggetilladelse til opførelse af nybyggeri og opførelse af en tilbygning. En såkaldt anvendelsesændring af en ejendom kræver også byggetilladelse. En anvendelsesændring er fx, hvis du ønsker at ombygge din garage til bolig. (Bygningsreglement 2018 § 2)
Byggeri, der ikke kræver byggetilladelse
For ombygning i eksisterende bygning kan du her se, hvilket arbejde der ikke kræver en tilladelse, og som du derfor kan igangsætte uden at involvere kommunen.
I enfamiliehuse, dobbelthuse og rækkehuse:
Ændringer, der foretages inden for bygningens eksisterende ydervægge, herunder nyt badeværelse, nyt køkken eller flytning af skillevægge og lignende ombygninger, der ikke ændrer ved etagearealet (Bygningsreglement 2018, § 5, stk. 1, nr. 3)
Vedligeholdelsesarbejde (Bygningsreglement 2018, § 5, stk. 1, nr. 3)
I etageboliger:
Skillevægsændringer, der ikke ændrer på lejlighedens størrelse eller medfører ændringer i bærende konstruktioner (husk altid at tjekke om væggen er bærende – i så fald skal du søge om byggetilladelse) (Bygningsreglement 2018, § 5, stk. 1, nr. 4)
Udskiftning af elementer i eksisterende køkken (Bygningsreglement 2018, § 5, stk. 1, nr. 4)
Udvidelse af dit køkken med et andet rum uden at fjerne bærende skillevægge (Bygningsreglement 2018, § 5, stk. 1, nr. 4)
Renovering eller udvidelse af badeværelse hvor du ikke kommer i berøring med ventilation, rørføringen af de fælles vand- og afløbsinstallationer (Bygningsreglement 2018, § 5, stk. 1, nr. 4)
Nedsænkning af lofter eller blænding af døre, medmindre det er yderdøre mod trappe eller ydermur (Bygningsreglement 2018, § 5, stk. 1, nr. 3)
Byggeri, der nogle gange kræver byggetilladelse
Sekundær bebyggelse (skure, overdækninger, carporte, garager, drivhuse og lignende) er omfattet af en del regler, der jævnligt bliver opdateret. I Bygningsreglement 2018, § 5, stk. 1, står der, at:
”Følgende typer af byggearbejder skal overholde bygningsreglementet, men kan udføres uden ansøgning om byggetilladelse:
Opførelse af og tilbygninger til garager og carporte, der ikke er integrerede i den primære bebyggelse, samt udhuse, hønsehuse, drivhuse, overdækkede terrasser og lignende, når bygningerne tilsammen har et areal på højst 50 m².”
Du skal dog være opmærksom på, at byggeriet stadig skal overholde byggeretten, som er beskrevet i Bygningsreglement 2018, kapitel 8 (§§ 168 – 186), ellers skal kommunen foretage en helhedsvurdering efter Bygningsreglement 2018, § 187, hvilket fremgår af Bygningsreglement 2018, § 5, stk. 3. Ligeledes skal du være opmærksom på, at byggeriet skal være i overensstemmelse med gældende byplanvedtægt/lokalplan for dit område.
Som tommelfingerregel, hvis byggeriet skal være undtaget fra kravet om byggetilladelse, skal byggeriet vedrøre og overholde samtlige af følgende punkter:
Sekundær bebyggelse (skur, overdækning, carport, garage, drivhus eller lignende) (Bygningsreglement 2018, § 5, stk. 1, nr. 1)
Byggeriet må ikke være integreret i den primære bebyggelse (Bygningsreglement 2018, § 5, stk. 1, nr. 1)
Bygningerne må til sammen højst have et areal på 50 m² (Bygningsreglement 2018, § 5, stk. 1, nr. 1)
Byggeretten skal være overholdt (Bygningsreglement 2018, § 5, stk. 3) (Bygningsreglement 2018, kapitel 8, §§ 168 – 186)
Vær opmærksom på
Uanset om dit byggeri kræver tilladelse eller ej, skal du til enhver tid overholde byggeloven, bygningsreglementet og lokale bestemmelser i byplanvedtægten eller lokalplanen og servitutter.
Næsten alle ejendomme i Hvidovre Kommune er omfattet af en lokalplan eller byplanvedtægt. Din tilladelse til at bygge afhænger af, om der er vedtaget lokalplaner for det område, du skal bygge i, samt hvilke rammer kommuneplanen udstikker for området. Endelig kan fredninger, servitutter og tinglysninger være afgørende for, om du kan få en byggetilladelse.
Hvis byggeriet ikke kræver byggetilladelse, men er i strid med gældende byplanvedtægt eller lokalplan for dit område, kræver byggeriet en dispensation fra gældende byplanvedtægt eller lokalplan. I så fald må du først opføre byggeriet, hvis du får en dispensation fra gældende byplanvedtægt eller lokalplan. Bemærk, at du ikke har krav på at få en dispensation. I så fald kan du overveje at ændre dit byggeri, så det falder inden for det tilladte.