Genbrug fra etageejendomme og kommunale institutioner

Luk alle
Åbn alle

Alle husstande har pligt til at frasortere plast/mad-drikkekarton, papir, glas, metal og pap til genbrug. Det er lettest at komme af med sit sorterede affald, hvis man på sin ejendom har containere til hver affaldstype. Alle etageejendomme med beboelse betaler til genbrugsordningen og har derfor mulighed for, uden ekstra betaling, at få opstillet containere til genbrug. Ordningen omfatter også større samlede bebyggelser, kommunale institutioner, kolonihaver m.v.

Der er mange forskellige containertyper at vælge imellem i genbrugsordningen. Lige fra små 2-hjulede beholdere på 240 liter til store underjordiske beholderløsninger.

Boligselskaber som ønsker at etablere underjordiske affaldsbeholdere til genbrug af papir, glas, pap, plast og metal, kan søge om tilskud fra kommunen. Kommunen kan yde et engangsbeløb på max 23.500 kr. ex moms pr. beholder. Tilskuddet ydes kun til selve beholderkøbet. Boligselskabet skal selv afholde udgifter til etablering, fx opgravning, jordbortskaffelse, belægning og løbende vedligehold. Boligselskaber skal søge om byggetilladelse via Plan- og Miljøafdelingen. Selve beholdertypen og placeringen skal godkendes af Vej og Parks afdeling for Affald & Genbrug, for at sikre, at renovatøren kan tømme dem.

Du kan kontakte Affald og Genbrug for at høre mere om de muligheder, der kan være for netop din ejendom.

For at vi kan genanvende mest muligt af affaldet, er det vigtigt, at affaldet bliver sorteret rigtigt.

Sortering i genbrugsordningen (nyt vindue)

Fra 1. december 2022 starter Hvidovre Kommune med indsamling af tekstilaffald ved etageboliger samt større institutioner og skoler. De mindre institutioner kører under haveboligordningen og får derfor hentet deres tekstilaffald samtidig med storskrald.

Tekstilaffaldet skal indsamles i klare affaldssække og skal opbevares tørt og rent. Det er op til boligforeningen hvor tekstilaffaldet opbevares indtil afhentning, dog skal det på tømmedagen stilles frem inden kl. 6.00. Affaldssække til tekstilaffald anskaffes selv.

Bestil afhentning af tekstilaffald
I kan få hentet tekstilaffald onsdage hver 14. dag i lige uger på bestilling som foretages minimum tre hverdage før.

Bestillingen af tekstilafhentning foretages enten via Renoweb eller ved at kontakte Affald og Genbrug. Det er ejendommens ejendomsfunktionær eller affaldsansvarlige, der skal bestille afhentningen.

Ved bestilling af tekstilafhentning, skal der være minimum 3 sække og maks. 20 sække til afhentning.

Sorteringsplakat
Vi har lavet en sorteringsplakat for tekstilaffald. Plakaten kan med fordel hænges op rundt omkring i ejendommene for at gøre beboerne opmærksomme på den nye fraktion.

Sorteringsplakat for tekstilaffald

 

I Hvidovre Kommune har vi bragt glaskuberne tilbage og har således fjernet muligheden for at sortere glas fra ved husstanden. Vi gør det for det første for at passe på vores skraldemænd. Glasstøv fra glasindsamling ved husstanden er et stort problem. 

Når glasset komprimeres, så bliver det knust og noget af det bliver til støv. På varme sommerdage kan vores skraldemænd se støvet i luften og det gør dem utrygge at arbejde i. 

Et andet problem ved glasindsamling ved husstanden er at kvaliteten i genanvendelsen falder markant, fordi glasset nedknuses når det kommer i komprimatorbilen. Ved at komme glas i kuber, er der mange flere flasker der forbliver hele, og kan derved genbruges som de her. Og genbrug af glas er altså bedre for miljøet end genanvendelse. Hvis vi ser på en gennemsnitlig vinflaske, så koster den cirka 1 kg CO2 pr. kg glas at producere. Hvis vi genanvender den, så sparer vi omtrent 34 procent på CO2’en og hvis vi genbruger så sparer vi 78 procent.

Pr. 1. november 2023 ændrer Hvidovre Kommune på metalordningen, så boligselskaber fremover skal bestille afhentning af metal. Dette gælder både for genbrugsordningen (dvs. den almindelige ordning) og storskraldsordningen.

Tidligere har der været en fast afhentning af metal hver 14. dag, men da vi ofte oplever, at vi kører ud til tomme beholdere, laver vi ordningen om til en bestillerordning for at undgå spildkørsel.

Metal der medtages i en bestillerordning

Under storskraldsordningen er det metal under 11 kg., og som kan håndlæsses af én mand.

For genbrugsordningen, gælder metalordningen kun for beholdere på hjul. Bestillerordningen gælder således ikke for kuber og nedgravede beholdere.

Bestil afhentning af metal

I kan få hentet metal hver 14. dag på bestilling, som foretages minimum tre hverdage inden.

Ruterne er opdelt i en nord og syd rute:

  • Nord for Brostykkevej = tirsdage lige uger
  • Syd for Brostykkevej = tirsdage ulige uger

Bestillingen af metalafhentning foretages enten via Renoweb eller ved at kontakte Affald og Genbrug. Det er ejendommens ejendomsfunktionær eller affaldsansvarlige, der skal bestille afhentningen.

Generelt om affald og beholdere

Luk alle
Åbn alle

Når affaldsbeholderen ikke er tømt, skyldes det ofte, at beholderen har været overfyldt eller er fejlsorteret. Beholderen må ikke fyldes mere end at låget stadig kan lukke.

Hvis du oplever uregelmæssigheder med afhentningen af affald, kan du indberette det til kommunen.

Ved væsentlig fejlsortering tømmes beholderen ikke, og skraldemanden efterlader besked til grundejeren. Grundejeren sørger så for at omsortere affaldet til de korrekte beholdere. Beholderne vil derefter blive tømt på næste ordinære tømmedag eller hurtigst muligt, efter behov, uden ekstra betaling.

Er der tale om en separat restaffaldsbeholder, vil den blive tømt på næste ordinære tømmedag, eller hurtigst muligt mod betaling. I specielle tilfælde kan ejendommen, efter kommunens forudgående vurdering og godkendelse, bestille en ekstraordinær tømning af en fejlsorteret beholder, mod betaling. Særgebyrer for ekstraordinære tømninger og tømning af fejlsorterede beholdere fremgår af gebyrbladet.

Lige som for de øvrige affaldsbeholdere skal grundejeren selv sørge for at rengøre affaldsbeholderne, indvendig og udvendig, efter behov, for at undgå at den bliver uhygiejnisk for beboerne og for skraldemanden, og for at undgå lugtgener, insekter og skadedyr.

Beholderne skal stå med hjulsættet udad, så skraldemanden nemt kan betjene beholderen. Hver beholder må veje max 50 kg med indhold. Ejendommen kan altid få flere beholdere efter behov. Sørg for at der mindst er 10 cm plads imellem hver beholder, og at der er rigelig plads og fri adgang til at skraldemanden nemt kan betjene hver enkelt beholder. Der skal være mindst 2 m frihøjde og 90 cm fribredde på standpladser og adgangsveje, og der skal være kørefast underlag som fx fliser eller asfalt, samt tilstrækkelig belysning. Der må højst være én låge/port, og den skal kunne stå åben af sig selv. Der må ikke være nogen hældning/stigning på mere end 10 % og ingen trappetrin/kanter.

Læs mere om krav til placering i regulativ for husholdningsaffald under Regler på affaldsområdet.

For information omkring indretning af affaldsområde, læs vejledningen under 'Indretning af affald i gård og affaldsrum'.

Hvis I ønsker en anden udendørs affaldsløsning end standardløsningen med beholdere på hjul, kan I fx vælge at etablere nedgravede beholdere, som samlet set fylder mindre i bebyggelsen. Etablering af nedgravede beholdere kræver forudgående godkendelse af kommunen.

Sørg for lys
Husk at sørge for lys og rydde for sne, så du kan få hentet dit affald!

I vinterhalvåret er det vigtigt, at du sørger for, at der er lys på adgangsvejen til affaldsbeholderne. Det er også vigtigt, at du sørger for lys der, hvor dine beholdere står. Så kan skraldemanden se og betjene beholderne og undgå at snuble i mørket.

Ryd for sne og is
I vintervejret skal du rydde adgangsvejen for sne og is, og du skal gruse. Du skal rydde et spor på mindst 90 cm bredde ind til stativet/beholderen. Du skal også rydde et hul på mindst 90 cm bredde i snevolden langs vejen og langs cykelstien, så skraldemanden kan komme igennem med affaldet. Husk også at feje sneen væk fra låget, samt rydde rundt omkring beholderne, så de ikke sidder fast i sneen.

Hvis afhentning af affaldet ikke er muligt
Der vil så vidt muligt blive tømt på den planlagte tømmedag. Hvis det pga. sne og glat føre ikke er muligt at foretage tømning, vil alt affaldet blive taget med ved næste normale tømmedag, hvis forholdene tillader det.

Selv om du har ryddet på din grund, på fortovet, på cykelstien og ud til vejbanen, kan det alligevel forekomme, at skraldemændene ikke kan komme frem pga. forhold andre steder på vejen.

Når din beholder til mad- og restaffald er fyldt, kan en almindelig plastsæk benyttes til mad- og restaffald indtil næste tømning. Sækken skal kunne bæres med indhold uden at gå i stykker - læg evt. en sæk inden i den ekstra sæk. Bind knude eller bind snor omkring toppen på den fyldte sæk og stil den ved beholderen. Hvis du ikke selv har en plastsæk, kan du hente en ekstra sæk hos Vej- og Parkafdelingen, Høvedstensvej 21.

Læs mere om snerydning (nyt vindue)

Hvidovre Kommune vil gerne gøre det muligt for alle at sortere deres affald. Derfor har vi indkøbt mærker/piktogrammer med punktskrift til samtlige affaldsfraktioner.

Mærkerne er forsynet med let forståelige symboler samt punktskrift/braille, således at blinde og svagsynede let kan skelne de forskellige affaldsbeholdere fra hinanden. Mærkerne kan sættes på de fælles affaldsbeholdere i foreninger, så det er muligt at finde de rette beholdere hver gang, affaldet skal afleveres.

På hvert mærke er der et lille piktogram, tekst med affaldsfraktionen og punktskrift.

Hvidovre Kommune leverer gratis mærkerne til kommunens egne beholdere. Etageejendomme med egne affaldsbeholdere, skal selv betale for mærkerne.

Hvis du vil høre mere eller har behov for mærker til beholderne i din forening, så kan du kontakte Hvidovre Kommune på affald@hvidovre.dk eller på 36 39 36 39.

Husk ...

at farligt affald ikke må komme i beholderen til hverken metal- eller restaffald. Spraydåser, gasflasker samt tømme flasker med håndsprit eller andet farligt affald kan nemlig eksplodere, når affaldet bliver presset i skraldebilen og derved antænde det andet affald.