Vi bruger cookies til statistik som en del af vores arbejde for at lave en god hjemmeside. Hvis du ikke siger "nej tak til cookies", antager vi, at du accepterer vores cookie politik. "Se vores cookiepolitik.".

Accepter cookies

 

Vi venter på at blomsterne smider frøene

Hvidovres omstilling til bi-venlig kommune kan ses i rabatterne, der står uklippet lidt længere i år
20. september 2019

Undrer du dig over, at kommunens parkfolk tilsyneladende lader græsset i rabatterne stå i år, og at der er ”ukrudt”- og sommerblomster i midterrabatten. Så er forklaringen, at Hvidovre Kommune er blevet en bi- og insektvenlig kommune.
- Vi er klar over, at der er delte meninger om, om det er kønt eller ikke kønt. Men vi gør det for vores natur, klima og biodiversitet, siger Kurt Nielsen, der er driftsleder for park og natur i Hvidovre Kommune.
På opfordring fra Hvidovre Biavlerforening er Hvidovre Kommune i år sammen med 11 andre danske kommuner startet ud som bi-venlig kommune. For at være det, har kommunens skullet etablere mindst 1 hektar med bi-venlige blomster. I Hvidovre er det bl.a. sket ved Sundheds-centret, i Langhøjparken, ved Rebæk Sø, på Allingvej, Vigerslev Allé og i midterrabatten på Gl. Køge Landevej. Hensynet til bier og insekter betyder også, at kommunens parkfolk venter med at klippe græs og ukrudt i de bi-venlige midterrabatter:
 - Vi venter til blomsterne er afblomstret og har smidt frø til næste år, forklarer Kurt Nielsen. Det giver nemlig flere bier, insekter og fugle, hvis der er flere ”vilde” områder.
 

Sjælden bi set i Langhøjparken
Og det ser faktisk ud til at de bi-venlige beplantninger har en god effekt. I slutningen af august spottede Jens Kragh Nielsen, der er humlebikender eksempelvis en sjælden bi på en agertidsel i netop Langhøjparken, der er udlagt som et bi-venligt areal. Han fortæller:
- Moshumlen er temmelig sjælden, og det er glædeligt at se den i en park i Hvidovre. Moshumlens tilstedeværelse i Langhøjparken er en god indikator for, at parkens lidt vilde look gavner områdets biodiversitet og øger parkens oplevelsesmæssige værdi.
Jens Kragh Nielsen er projektleder for Det Europæiske Hus, der har startet et andet bi-venlige initiativ, projekt Bombus, i samarbejde med Boligselskabet Friheden og Hvidovre Kommune.
Udover de bi- og insektvenlige områder, der nu er etableret rundt omkring, arbejder kommunen løbende på at sørge for, at der er natur og grønne områder, der passer til forskellige borgeres behov og ønsker:
- Vi har jo mange borgere med lige så mange ønsker til vores grønne områder. Derfor forsøger vi at dække så mange behov som muligt med fx parker, staudebede, boldbaner og så lidt vildere naturområder som Strandengen og Mågeparken, hvor der fx vokser vild havtorn, fortæller Kurt Nielsen.
Hvis du undrer dig over et område, der vokser lige lovligt vildt og er til fare for gående, cyklen eller andre trafikanter, bør du give Hvidovre Kommune et praj, enten via hjemmesiden eller Giv et praj-appen, så det kan blive ordnet.