Vi bruger cookies til statistik som en del af vores arbejde for at lave en god hjemmeside. Hvis du ikke siger "nej tak til cookies", antager vi, at du accepterer vores cookie politik. "Se vores cookiepolitik.".

Accepter cookies

 

Køkkener i Hvidovre Kommune har fokus på økologi

27 køkkener i daginstitutioner og på plejehjem har Det økologiske Spisemærke
6. december 2016

Der er fokus på økologi, når der bliver lavet mad i Hvidovre Kommunes køkkener. Det gælder både den mad, der bliver lavet til de yngste i Hvidovres daginstitutioner – og til de ældste borgere på plejehjem og til udbringning til ældre borgere. Derfor har stort set alle kommunens køkkener nu ét af Fødevarestyrelsens tre udgaver af Det Økologiske Spisemærke, der fås i guld, sølv og bronze.

- Alle steder, hvor Hvidovre Kommune står for mad og måltider til borgerne, er det vigtigt, at maden har en høj kvalitet. Det er også vigtigt, at Hvidovre Kommune bidrager til renere mad og miljø ved at købe fødevarer, der er uden pesticidrester og unødvendige tilsætningsstoffer og dyrket med respekt for naturen. Det giver både mere sundhed hos borgerne og et renere miljø der, hvor fødevarerne produceres. Derfor er det også rigtig godt, at vi nu ved hjælp af Fødevarestyrelsens spisemærkeordning kan dokumentere, at så stor en del af den mad, kommunens køkkener serverer, er økologisk, siger borgmester Helle Adelborg og tilføjer:
- Jeg ser frem til, at vi i løbet af de kommende år, vil se endnu flere guld- og sølvmærker – og at alle vores køkkener tager økologien til sig.

Det er for nylig vedtaget i forbindelse med en ny indkøbspolitik, at 60 procent af kommunens madindkøb skal være økologisk i 2020. I "Spisetid", som er kommunens mad- og måltidsvision, står desuden: "Vi har et mål om at anvende flest mulige økologiske råvarer".

- Vores institutioner både på børne- og ældreområdet har de sidste par år engageret sig i arbejdet med at få mere økologi på bordene i daginstitutionerne og på plejehjemmene. Det betyder, at vi dag er godt på vej mod en omlægning til overvejende økologisk mad til gavn for miljøet og vores børn og ældre, siger Susan Bjerregaard, konstitueret direktør for Børn & Velfærd.

3 institutionskøkkener, fordelt på 2 daginstitutioner, har guldmærke. Det er Børneinstitutionen Frydenhøj og Børnehuset Tryllestiens 2 huse. Guldmærke får man, hvis 90-100 procent af den mad, der laves i køkkenet er økologisk. 16 køkkener i kommunale og selvejende institutioner i Hvidovre har et sølvmærke, som man får ved at have mellem 60-90 procent økologi og 8 har et bronzemærke for at bruge mellem 30 og 60 procent økologiske råvarer.

Faktisk er der kun to selvejende og et enkelt lille kommunalt institutionskøkken, som laver mad til kommunens børn, der ikke har økologisk spisemærke. Den ene institution har en høj økologiandel, men bruger ikke ressourcer på at dokumentere dette med et spisemærke.

Fakta om spisemærket
Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi.
Mærket viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske. Det kontrolleres af Fødevarestyrelsen.
I Hvidovre har 3 daginstitutionskøkkener guld, 16 køkkener har sølv og 5 institutionskøkkener og Hvidovre Centralkøkken og Plejecenter Strandmarkshaves køkken samt 6 separate køkkener på Dybenskærhave har bronze.